fbpx

Вирусно видео – Нов елемент в маркетинговия микс

Напоследък все повече се заговори за една нова тенденция в маркетинга – създаване на видео, което съдържа определени послания на брандовете към по-широката аудитория и което потребителите сами разпространяват помежду си онлайн, защото по някакъв начин то е привлякло вниманието им и биха искали да го споделят със своето обкръжение от колеги и приятели. Става въпрос за така наречения маркетинг чрез вирусно видео. За съжаление малко компании са наясно какво представлява вирусното видео и какво всъщност търсят и искат да гледат потребителите онлайн. Затова често се случва фирмите да инвестират във видео съдържание, от което не получават очакваната възвръщаемост. Това може да бъде избегнато чрез по-добро познаване и разбиране на вирусното видео и на “онлайн навиците” на аудиторията, за която то е предназначено.

Фактите за вирусното видео в цифри:

Според проучванията, 85% от интернет юзърите гледат видео онлайн. Проучванията сочат обаче, че много малка част от видеото с маркетингово съдържание е споделяното от потребителите в онлайн пространството. 75% от видео съдържанието, споделяно онлайн, е потребителски генерирано, а останалата част са обичайните музикални клипове и филмови трейлъри. 40% от интернет юзърите споделят рекламно видео съдържание създадено за телевизия.

Най-рядко споделяният тип видео съдържание е това, което е създадено от компаниите с маркетингови цели. 42% от маркетинг специалистите в САЩ създават онлайн видео, но едва 15% от тях се радват на успешни видео кампании. Тези факти сочат, че на този етап усилията на маркетинг специалистите, които се опитват чрез вирусно видео да предадат определени послания на аудиторията, която би се заинтригувала от тях, не са много успешни. За да се промени тази тенденция, трябва добре да се познава поведението на онлайн аудиторията по отношение на видео съдържанието, какво харесва/нехаресва и какво споделя в онлайн средата.

вирусно видео

Препоръки за създаване на успешно вирусно видео:

  • Максимално използвайте хумора като начин за привличане на вниманието. 70% от интернет юзърите, които споделят видео съдържание, го правят, защото намират тези видеа за забавни или смешни.
  • Не създавайте дълги видеа. Вниманието на интернет аудиторията не може да бъде задържано за дълго. Стремете се вашето видео да е с дължина не повече от 2 минути. Проучвания сочат, че средната продължителност на вирусните видеа е 1:42 мин., като 1/3 от тях продължават под 1 минута.
  • Нямате нужда от знаменитости. Те струват скъпо, но не винаги тяхното участие гарантира възвръщаемост. Статистиката сочи, че по-малко от 1/3 от успешните вирусни видеа “използват” знаменитости, за да привлекат вниманието на аудиторията.
  • При маркетинга чрез вирусно видео “Секси” подходът не винаги е най-добрият. Само 16% от успешните вирусни видеа са със “секси” съдържание.
  • Не опитвайте да имитирате потребителски генерираното видео. Логично е да помислите, че ако създадете видео съдържание с подобен стил, то ще е по-успешно, но ще сгрешите. Юзърите лесно ще го разпознаят. Не имитирайте нискобюджетна продукция, когато това не е така – 85% от успешните вирусни видеа, създадени от брандове, са със солиден бюджет.
  • Телевизионните реклами също могат да се превърнат в успешно вирусно видео онлайн, въпреки че те вече са били на телевизионния екран. Статистически такива са половината от вирусните видеа, разпространявани в интернет пространството.
  • Не се страхувайте от повторенията. След като вече сте отделили бюджет за телевизионна реклама, можете да оптимизирате тази инвестиция като публикувате рекламния клип и онлайн. Това няма да ви струва нищо допълнително, но може да се окаже, че този тип реклама е успешна.
  • Обмислете създаването на някакъв вид конкурс за потребителски генерирано видео, свързано с вашия бизнес и бранд. Това би имало допълнителни предимства, като например включване на вашата аудитория в творческия процес, което само по себе си е отлична маркетингова стратегия.
  • Никога, разбира се, не трябва да забравяте да включите по подходящ начин вашия бранд във видеото. Обръщаме внимание на това, защото, колкото и да е изненадващо, данните сочат, че 55% от видеата, създадени с маркетингова цел, не съдържат ясна дефиниция за бранд или продукт.
  • Бъдете подготвени да експериментирате. Създаването на успешна вирусна видео кампания не е лесен процес! Възможно е да се провалите няколко пъти, преди да успеете! НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОТКАЗВАТЕ! Вирусното видео наистина заслужава вашите маркетинг усилия!

Каква е причината едно видео да генерира стотици хиляди гледания, а друго подобно на него да остане незабелязано? Същественото е добре да познавате аудиторията си и да й предложите една или повече емоции, които да я подтикнат към действие – хората да искат да споделят видеото и да пожелаят да направят покупка. Смях, нежност, страх, шок, изненада, дори отвращение работят ако провокирате подходящата емоция сред подходящата аудитория, на която да отправите подходящото търговско съобщение.

Гледайте най-популярните вирусни видеа на нашата Facebook страница