fbpx

Кралскaтa сватбa e рядко събитие. А да станеш свидетел (макар и косвен) на сватба, подобна на тази на принц Уилям, се случва само веднъж или два пъти в живота. Когато един бранд успее да се възползва от подобен момент, да го превърне в глобално преживяване и да стане част от разговора по този повод, си е направо прицелване в десятката. Още повече, че Кралската сватба е събитие, което не само не търси, но категорично не допуска корпоративни спонсорства. Това обаче не попречи на T-mobile да “открадне” шоуто и да завладее интернет пространството с брилянтен и определено вирусен рекламен спот, наречен “Royal Wedding”.

Двуминутният пародиен клип е създаден от екипа на лондонския офис на Saatchi&Saatchi и показва “T-mobile версията” за отпразнуване на Kралската сватба на Кейт Мидалтън и принц Уилям. В него са снимани 15 двойници на кралското семейство, както и на много техни гости, за които предварително се е знаело, че ще присъстват на голямото събитие.

130-те гости, “поканени” от Т-mobile за “сватбата”, са подбрани след сериозен кастинг, в който са участвали стотици кандидати, желаещи да се снимат в рекламата на компанията.

Клипът е заснет в църквата St. Bartholomew в Лондон, където са снимани много филми, включително “Четири сватби и едно погребение” и “Влюбеният Шекспир”. След приключване на снимките, видео материалът е монтиран за по-малко от 48 часа и е официално публикуван на YouTube канала и Facebook страницата на T-Mobile.

Клипът “Royal Wedding” беше пуснат онлайн на 15 април (две седмици преди самата сватба) и набра повече от 3 млн. гледания за 2 дни. Времето за старт не е случайно и е много прецизно избрано така, че да съвпадне с еуфорията около истинското Кралско събитие. До края на уикенда клипът достигна 4.5 млн. гледания и стана най-гледания клип в Обединеното кралство. Точно когато предсватбената еуфория достигна своя пик, видеото на T-Mobile се изкачи до върха на класацията за вирусни кампании, като достигна впечатляващия брой от 8.5 млн. гледания. Спотът е споделен 46 000 пъти във Facebook, където получaва 6000 коментара и е предмет на дискусии в 200 блога. До 3:00 часа сутринта в деня на Голямото събитие на вирусното видео вече се радват над 14 млн. почитатели от цял свят.

“Royal Wedding” е впечатляващ пример за корпоративно брандирано вирусно видео. Това, което прави идеята и резултата брилятни, е комбинацията от няколко елемента. Концепцията не е нова, всеки, който е гледал JK Wedding Dance в You Tube, ще разбере първоизточника на идеята. В случая брилятното е как големият бизнес, в лицето на T-mobile, използва поп културата, за да прави пари. Компанията се възползва от почти маниакалния интерес на целия свят към Кралската сватба, добави своята собствена формула за забавление с приповдигащия настроението танц и всичко това беше вплетено в контекста на свръхкоментираното и хиперекспонирано от всички медии предстоящо Кралско събитие.

Компанията има в историята си не една и две такива реклами и е известна с това, че успява да свърже забавлението в стил flashmob с бранда и резулататът е създаването на рекламни хитове, които са забавни и вдъхновяващи и провокират милиони хора по света да ги споделят в онлайн пространството. Подобни предишни реклами на T-Mobile спечелиха много награди по световните рекламни фестивали и са гледани и споделяни онлайн от над 50 млн. души. ( T-mobile dance – Liverpool Street Station, T-mobile Sing – along Trafalgar Square и др.).

Според Spencer McHugh, бранд директор в T-Mobile, новият клип на компанията е поздрав към Уилям и Кейт и отразява празничното настроение и вълнение на цялата британска нация, защото “LIVE IS FOR SHARING”