fbpx

Коксартроза – хронично заболяване на опорно-двигателния апарат, като характерните изменения започват от хрущялите, като по-късно засягат костите и капсуло-връзковия апарат на тазобедрената става.

Коксартроза – лечение при Доц. Диян Енчев, Пирогов

Ортопед травматолог – Доцент Диян Енчев оперира пациент с травма на тазобедрената става в болница Пирогов, София. Д-р Енчев работи в “Пирогов” от 1990 г. От 2011 г. е началник на IVта ортопедична травматология. Свържете се с Доц. Енчев на тел. 0888 250 657. Завършил е медицина през 1988 г. и „Обществено здраве и здравен мениджмънт през 2007 г. в МУ — София. Притежава специалност “Ортопедия и травматология” от 1996 г. Специализирал е в Япония, Швейцария, Словения, Австрия, Испания, Румъния, Гърция, Хърватска, Дания и САЩ.

Гледайте операции на доцент Диян Енчев на http://www.youtube.com/PirogovHospital

КоксартрозаЛечението на коксартроза е строго индивидуално, като се има предвид първопричината, степента на увреждането, възрастта на болния, пола и професията му. В началните стадии на заболяването се предпочита консервативно лечение – продължително отбременяване и обезболяване на ставата. То се постига при повече стоене седнал или легнал, поставяне периодично в изтегнато положение на ставата, използване на помощни средства, намаляване на теглото. Благоприятно въздействат и различни физикални средства:

  • топлинни процедури;
  • балнеолечение;
  • масаж;
  • рехабилитация, като се поддържа и тонуса на мускулатурата с цел увеличаване обема на движения.

Калолечение не се препоръчва, тъй като води до влошаване протичане на заболяването. Използват се и редица медикаменти като нестероидни противовъзпалителни средства – волтарен, кетазон, индометазин, пироксикам, ибупрофен и др.